ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΓΡΚΕΑΤΟΣ

ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΠΑΓΡΚΕΑΤΟΣ

Τα τελευταία 20 χρόνια όλο και περισσότερα άτομα πάσχουν από καρκίνο του παγκρέατος. Σε συχνότητα είναι ο τέταρτος καρκίνος σε θανάτους στην Αμερική. Είναι μετά τον καρκίνο του πνεύμονα, του προστάτη και του εντέρου.

Το 2008 στην Αμερική καταγράφηκαν 42470 νέα περιστατικά. Από αυτούς τους ασθενείς πέθαναν 35.240 ασθενείς. Ο λόγος είναι ότι η διάγνωσή του καρκίνου του παγκρέατος δυστυχώς δεν γίνεται σε πρώιμα στάδια. Μόνο το 15-20% των ασθενών μπορούν να χειρουργηθούν και να αφαιρεθεί ο όγκος.

Οι αιτιολογικοί παράγοντες είναι :

  1. Η ηλικία. Συνήθως το 90% των ασθενών είναι πάνω από 55 ετών και ειδικότερα το 70% πάνω από την ηλικία των 65 ετών.
  2. Το κάπνισμα. Έχει πλέον αποδειχθεί, ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παγκρέατος είναι δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερος σε αυτούς που καπνίζουν, από τους μη καπνίζοντες. Είναι συχνότερος στους άνδρες παρά στις γυναίκες. Τα τελευταία χρόνια η διαφορά αυτή μειώνεται. Ο λόγος είναι γιατί όλο και περισσότερες γυναίκες καπνίζουν.
  3. Η παχυσαρκία. Μειώνει την φυσική ενέργεια, αυξάνει το λίπος στο σώμα, δημιουργεί σακχαρώδη διαβήτη.
  4. Η μειωμένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών.
  5. Κληρονομικότητα. Έχει υπολογιστεί ότι το 5-10% των περιπτώσεων καρκίνου του παγκρέατος, σχετίζεται με κληρονομικότητα. Ιδιαίτερα σε άτομα πρώτου βαθμού συγγένειας με ιστορικό καρκίνου του παγκρέατος.
  6. Σακχαρώδης Διαβήτης. Τα άτομα που πάσχουν για τρία χρόνια από σακχαρώδη διαβήτη έχουν 8 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να πάθουν καρκίνο του παγκρέατος, από τα άτομα που δεν έχουν σάκχαρο. Υπάρχει μια στενή σχέση μεταξύ του σακχάρου και του παγκρεατικού καρκίνου. Μια καλή ερώτηση και απορία είναι εάν ο διαβήτης προκαλεί τον καρκίνο η ο καρκίνος του παγκρέατος τον σακχαρώδη διαβήτη. Η έναρξη δε του σακχάρου αρχίζει περίπου 36 μήνες πριν την διάγνωση του παγκρεατικού όγκου. Είναι θα λέγαμε το πρώτο σύμπτωμα στα άτομα πάνω από την ηλικία των 50 ετών.

Τα συμπτώματα είναι :

  • Η απώλεια βάρους που αρχίζει περίπου 2,5 μήνες πριν την διάγνωση.
  • Ο πόνος που αρχίζει περίπου 2 μήνες πριν την διάγνωση. Ο πόνος είναι στο επιγάστριο και συνήθως έχει αντανάκλαση στην μέση.
  • Η ανορεξία αρχίζει συνήθως το ίδιο χρονικό διάστημα με τον πόνο.
  • Ο ίκτερος αρχίζει συνήθως 15 ημέρες πριν την διάγνωση.

Οι διαγνωστικές προληπτικές εξετάσεις είναι :

Το ενδοσκοπικό υπερηχόγραφημα παγκρέατος, η αξονική τομογραφία παγκρέατος και η μαγνητική τομογραφία.


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΑΓΚΡΕΑΣ

Επεμβατική Και Θεραπευτική Ενδοσκόπηση Χοληφόρων Και Παγκρέατος

Η Ε.R.C.P είναι επεμβατική θεραπευτική μέθοδος των παθήσεων του χοληφόρου δένδρου και του παγκρέατος, όπως της χοληδοχολιθίασης, του καρκίνου των χοληφόρων και του παγκρέατος, της χρόνιας παγκρεατίτιδας και της σκληρυντικής χολαγγειϊτιδας...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Παγκρεατικός Πόρος

Ενδοσκοπική Παλίνδρομος Χολαγγειοπαγκρεατογραφία (E.R.C.P). Η Ε.R.C.P είναι επεμβατική θεραπευτική μέθοδος των παθήσεων του χοληφόρου δένδρου και του παγκρέατος...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Παγκρεατικές Κύστεις

Είναι συχνές σε ποσοστό (19,6%), ανευρίσκονται πάνω από μια κύστη σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών. Συνήθως είναι ασυμπτωματικές...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Καρκίνος Παγκρέατος

Τα τελευταία 20 χρόνια όλο και περισσότερα άτομα πάσχουν από καρκίνο του παγκρέατος. Σε συχνότητα είναι ο τέταρτος καρκίνος σε θανάτους στην Αμερική. Είναι μετά τον καρκίνο του πνεύμονα, του προστάτη και του εντέρου...

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δείτε Επίσης…

ΟΙΣΟΦΑΓΟΣ

θεραπευτική ενδοσκοπική αντιμετώπιση

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΣΤΟΜΑΧΟΣ

θεραπευτική ενδοσκοπική αντιμετώπιση.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΩΔΕΚΑΔΑΚΤΥΛΟ

θεραπευτική ενδοσκοπική αντιμετώπιση.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΑΧΥ ΕΝΤΕΡΟ

θεραπευτική ενδοσκοπική αντιμετώπιση

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΧΟΛΗΔΟΧΟΣ ΠΟΡΟΣ

θεραπευτική ενδοσκοπική αντιμετώπιση.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΠΑΓΚΡΕΑΣ

θεραπευτική ενδοσκοπική αντιμετώπιση.

ΔΕΙΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
ΔΡ. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΙΔΙΚΟΣ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟΣ & ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΟΣ ΕΝΔΟΣΚΟΠΟΣ

Καλέστε το ιατρείο μας ή στείλτε μήνυμα για να κλείσετε ραντεβού.

Λαζαράκη 33, 166 75 Γλυφάδα Αττικής

+302108944788info@grammatopoulos-anastasios.gr